Peştera - SÚGÓ - Barlang
RO HU EN
Főoldal    |    Kalandsportok    |    Elérhetőség


 Főoldal

Főoldal

 

A Súgó barlang a Keleti Kárpátok központi csoportjának legjelentősebb barlangja. Leginkább cseppköveiről illetve borsóköveiről nevezetes, bár sokkal jellemzőbbek rá a szűk  folyósók, kuszodak melyek kis termekbe torkolnak ahol egy mesevilág vár bennünket. Itt változatos, csillogó kalcit és aragonitkristályok, heliktitek  csodálhatók meg. A meseszerű cseppkövek, különleges sziklaalakzatok évezredek óta változatlan formában várják a látogatót és egy kis szerencsével az éjszaka titokzatos állatai a denevérek mindennapjaiba is betekinthetünk. <<Tovább>>

 


Hírek / Események / Programok

 


A Súgó barlang - 50 év Fotokiállítás - Feb. 19.2016
.

Ezt a fotókiállítást a Súgó-barlang turisták által látogatható szakasza felfedezésének 50. évfordulójára szervezte a barlang gyámja, a Gyilkostó Adventure Egyesület. A Súgó-barlang – 50 év képes albumot a fotókiállítással egy időben mutatták be Gyergyószentmiklóson, a Városi Könyvtárban a barlangászok világnapján, augusztus 14-én.

A kiállítás 35 képet tartalmaz, amelyek révén betekintést nyerünk a Súgó-barlang csodálatos felszín alatti cseppköves világába. A fotókat a gyergyószentmiklósi és a sepsiszentgyörgyi barlangászok készítették, akik közül sokan a Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata barlangimentő csapatának önkéntes tagjai.


Közös erővel sikerült több olyan beruházást is elvégezni, amely ezen barlang megőrzésének fontos lépése, ilyen például a barlang bejárati ajtójának a cseréje is. Reméljük, hogy együttes erővel meg tudjuk őrizni Székelyföldnek ezt a gyöngyszemét, és örökségként átadhatjuk azoknak a fiataloknak, akik az itthon maradást, a talán nehezebb, de értékesebb itthoni munkát választják.

 


Támogatási kérelem - Júl. 2015

 

            2015 novemberében lesz ötven éve, hogy feltárták Székelyföld egyik legjelentősebb cseppkőbarlangja, a Súgó-barlang napjainkban látogatható felső, száraz járatait. A fél évszázados, jelentős esemény emlékét szeretné megtisztelni egy emlékalbummal a Súgó-barlang jelenlegi gyámságát végző Gyilkostó Adventure Egyesület. A kiadvány tartalmazná a barlang új adatokkal alátámasztott kutatástörténetét, archív dokumentumokat és számos jeles alkotótól származó fényképet a barlang múltjáról és jelenéről.

            A tervezett kötet jelentőségét növeli az a tény, hogy a kutatástörténeti fejezet olyan átfogó, a teljesség igényével összegyűjtött adatokra támaszkodik, melyek ma is hitelesnek tekinthető dokumentumok: levéltári adatok, szakfolyóiratokból származó tanulmányok, terepnaplók, magángyűjtemények, emlékfüzetek stb. A szerző, András Zsolt ezek összevetésével próbál tiszta képet alkotni a barlang múltjáról.

            Ezt a kiadványt egyesületünk ötszáz példányban szeretné megjelentetni kilencvenhat színes oldal terjedelemben, melynek összköltsége hozzávetőlegesen 15000 RON.

            Ezen összeg előteremtéséhez kérjük az Önök szíves támogatását, melyet megtehetnek készpénzben az egyesület kapcsolattartó személyeinél vagy a Raiffeissen Bank gyergyószentmiklósi kirendeltségénél nyitott RO98.RZBR.0000.0600.0700.9692 bankszámlaszámon román lej vagy euró pénznemekben.

Segítségüket nagyra értékelve tisztelettel üdvözli a Gyilkostó Adventure Egyesület vezetősége:

 Dr. Biró László, elnök                                                                                    Simon László, titkár

Kapcsolattartó személyek: Simon László - 0744701815;  András Zsolt - 0741131019

 

 


Bejárati ajtó cseréje - Nov 22. 2014

Hétvégén fontos események helyszíne volt a Súgó- barlang. A főbejárati ajtónkat sikerült kicserélni Hargita Megye tanácsának segítségével és ennek átadására került sor valamint megemlékeztünk Dénes István(geológus) barátunkról a Székelyföld talán legnagyobb barlangászáról. A rendezvényünk színvonalát a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Zenetanár szakának vokál-kvártettje emelte magasra Benedek Tibor Magor csapattársunk vezetésével. Az ajtót egy projekt sorozat keretén belül cseréltük ki, projekt amely a székelyföldi barlangok védelmét célozza meg és Hargita Megye Tanácsának Hegyi és Barlangimentő közszolgálatának önkéntes barlangászai viszik véghez.

Simon László


Buslig Lajos

Buslig Lajos a Súgó barlang feltárásának vezéregyenisége 2013 május 8.-án, 79 éves korában elhunyt.

Barlangkutatói munkássága, lankadatlan tenniakarása mindannyiunk számára feledhetetlen. Az általa vezetett barlangászcsapat 1965-ben jut be a barlang fosszilis járatába, melyet ma Egyes Száraz néven ismerünk.

A barlang iranti szeretete, rajongása az idők folyamán nem lanyhult, folyamatosan követte és segítette a barlangnál tevékenykedő gyámok munkáját. Szoros kapcsolatot ápolt a Gyilkosto Adventure Egyesület tagjaival és 2006 óta szinte évente hazalátogatott hogy tanacsokkal segitse a természetvédelmi területen folyó munkát.

2006-ban az egyesület tiszteletbeli tagjává választotta Buslig Lajost.

Nyugodjon békében!

 


„Dénes István” emléktúra - Nov.10

A már hagyományos Dénes István emléktúra idén VII. alkalommal kerül megszervezésre. A rendezvénnyel a Súgó barlangot kutató és feltérképező, 2005-ben elhunyt, barlangász és geológusnak állítunk emléket.

Minden kedves természetjárót, barlangászt és szimpatizánst szeretettel várunk,  közös megemlékezésre, a Súgó menedékháznál, melyet, szabad barlanglátogatás követ az érdeklődőknek.

©2005-2012 Asociaţia Gyilkostó Adventure Egyesület